Hoe wordt er op internet gelezen? Niet. Of in ieder geval niet goed. Best confronterend, maar wel een loeiende waarheid. We scannen de headers, we zappen, we bladeren, we scrollen en we hoppen van
• bullet
• naar bullet.
Lappen tekst slaat iedereen over, zeker als er te weinig witregels of afbeeldingen zijn. We willen korte zinnen, direct de juiste info, hapklare brokken.
In tegenstelling tot een lekkere ‘whodunnit’ geef je op internet direct in de eerste regel aan wie het heeft gedaan. Dus moet je passen, meten, schrappen en met zo min mogelijk woorden tóch de juiste boodschap en gevoel over te brengen.
Gevoel? Dan gebruik je toch gewoon emoji’s? Ze vliegen je in alle soorten en maten om de oren. ‘Ik hou van jou’ is veranderd in kloppend rood hartje; snel en makkelijk. Succes? Stuur een veel te gele duim, dat werkt.
Ik voel me gekwalificeerd
Facebook vraagt bij het plaatsen van een bericht ‘Hoe voel je je?’. Zouden er mensen zijn die echt die lijst met suggesties doorscrollen? Ik ben er voor de lol gaan kijken (ja, dát doe ik dan wel nog op Facebook) en deel er een paar met je.
Compleet. Vies. Kwaadaardig.
Gemist (Serieus? Yep. Ik voel me gemist). Gekwalificeerd.
Als er één woord is waar ik geen gevoel bij heb: gekwalificeerd. Een vaardigheidstest kan zeggen dat je dat bent. Of juist niet. Maar als gevoel?
Zzzpijt
En dan heb ik het nog niet over ‘genegeerd’ en ‘spijt’ die allebei horen bij de zzz emoji (voor mij slaap). Maar dat kan dus ook spijt zijn. Zzzpijt.
Verwarrend jongen!
Zo. Dit is veel tekst. Met redelijk wat witregels, dat wel. Te weinig bullets én te weinig emoji’s. Ik heb wel geprobeerd ze te beschrijven, geldt dat ook? Emoji knipoog, duim omhoog, hartje, bliksemschicht.
Oh ja, en de handjes tegen elkaar. Ik dacht dat die staan voor hoop of bidden. In Japan schijnt die emoji sorry te betekenen. Anderen zeggen dat het 2 handjes van 2 personen zijn, dus een high five. Het wordt er niet duidelijker op.
Misschien kunnen we gewoon met woorden zeggen wat we bedoelen?