Pons Asinorum

Oftewel ezelsbruggetje. Zo’n woord waarvan je je op een zeker moment afvraagt waarom een ezelsbruggetje eigenlijk ezelsbruggetje heet. En waar zouden we dan zijn zonder good old Google…

Gelijkbenige driehoek

Het woord blijkt voor het eerst te zijn gebruikt in de derde eeuw voor Christus door de wiskundige Elides. Hij publiceerde de Elementen, een reeks van 13 boeken. De vijfde stelling in het eerste boek heet Pons Asinorum, ezelsbrug. En toont aan dat de basishoeken van een gelijkbenige driehoek gelijk zijn. Aha, dat verklaart het huidige gebruik van het woord ezelsbrug. Not. Maar nou was wiskunde nooit mijn sterkste vak…

Klein plankje, groot effect

Op Wikipedia is te vinden dat er misschien een relatie is tussen de term zoals wij ‘m gebruiken en het feit dat ezels maar een klein en smal plankje nodig hebben om aan de overkant van een sloot of ravijn te komen. Klein bruggetje, beetje hulp, doel bereikt. En zo is het natuurlijk ook met die figuurlijke ezelsbruggetjes. Een handig trucje voor het brein. Een rijmpje, slimmigheidje, lettervolgorde om het onszelf makkelijker te maken.

Ezelsbruggetjes die mij zo te binnen schieten? De TVTAS van de wadden, ’t kofschip of ’t fokschaap, Een Aap Die Geen Bananen Eet, Ding Flof Bips, Mijnheer Van Dale Wacht Op Antwoord. Dat is het wel zo snel. En natuurlijk ‘Do a deer a – female deer…’, zingend en wel met alle von Trapjes.

Jullie nog donkeybridges die absoluut een must zijn? Die het leven makkelijker maken? Of vind jij ezelsbruggetjes moeilijk of verwarrend. Kun je het bruggetje wel dromen, maar weet je niet meer waar het voor staat? Laat maar weten!

(Ja, ik weet het, het is geen donkeybridge zoals van Gaal zou zeggen, maar a mnemonic in het Engels)