Niet expres liegen

Brian Williams loog niet expres.

Zie daar de intrigerende kop boven een artikel (2015) op NU.nl en Telegraaf. De Amerikaanse nieuwslezer Brian Williams (sinds 2004 presentator van het best bekeken journaal in de VS, Nightly News op NBC) raakte in opspraak.

Maar ik wil het niet over Brian hebben. Liever kijk ik naar de kop: ‘….loog niet expres.’ De definitie van liegen (Van Dale woordenboek): ‘met opzet onwaarheden spreken’, en de definitie van expres: ‘met opzet’. Dus in feite staat hier: ‘Ik sprak met opzet onwaarheden, maar deed het niet met opzet’. Dat is knap; bevestigen en ontkennen tegelijk. Het lijkt me een geweldig verweer in allerlei situaties. ‘Ik gaf je een klap, maar ik deed het niet expres’, ‘Ik heb de hele zak drop leeggegeten, maar ik deed het niet expres’, ‘Ik heb je banden leeg laten lopen, maar ik deed het niet met opzet.’

Het doet mij denken aan situaties waarin ik als kind mijn zus J. een klap gaf. Of schopte. Of allebei. Als ze jankend naar mijn moeder ging dan was ik er als de kippen bij. Want mijn moeder vroeg altijd aan de dader: ‘Deed je het expres?’ En dan antwoordde ik half huilend: ‘Nee, ik deed het per ongeluk expres.’ En dat vond ik ook écht zo. Maar mijn moeder was onverbiddelijk. ‘Ben je nou helemaal betoeterd. Ga naar je kamer. En je mag pas weer naar beneden komen als je sorry zegt. Écht sorry zegt. Want per ongeluk expres, dát bestaat niet.’

Dus Brian Williams; naar je kamer. En daarna écht sorry zeggen! Met opzet én expres.