#gekopstylen

#

Dit populaire teken begon naar mijn weten ooit zijn loopbaan in de telefonie. ‘Sluit af met een hekje….’ De hashtag is geen hekje meer, en ook geen afsluiter maar juist een starter. Een label op social media. Er zijn regels over het gebruik van hashtags opgesteld, waarbij het voorkomen van hashtagspam een belangrijke is. Berichten die wemelen van de #’s zijn niet meer aantrekkelijk om te lezen. En te lange zinnen #voorzienvaneenhashtag is ook niet aan te raden.

woordbeeld

Door het gebruik van die # word ik me weer bewust hoe wij lezen. Niet letter voor letter, maar op basis van een woordbeeld. Waarbij de letters in een woord behoorlijk door elkaar kunnen worden gehusseld, als de begin en eindletter maar hetzelfde zijn. Lees de volgende tekst maar:

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het niet uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn

Gelukt? Maar door meerdere woorden aan elkaar te plakken met een # ervoor, ben ik soms de weg kwijt. Wat staat er? Welke woorden vormen nu een geheel? Ben ik de enige die moeite heeft met het lezen van combinaties?

kapper

Neem #gekopstylen. Het gebeurt weer terwijl ik het schrijf. Ik lees ge kopstylen. Of eigenlijk doet mijn brein dat, onwillekeurig. Waarom? Geen idee. Maar kopstylen vindt mijn hoofd kennelijk een logische combinatie. En eerlijk gezegd vind ik het een briljant woord voor kapper. Een beetje Vlaams wel. Een kopstyler die gek op stylen is.

Wat is jouw #breinbreker?